Orada Kadim Bir Yurt Var Uzakta: Doğu Türkistan


Orada Kadim Bir Yurt Var Uzakta: Doğu Türkistan

Çin işkencesinin uygulama laboratuvarı: Doğu Türkistan

Çin istihbaratının uygulamam laboratuvarı: Doğu Türkistan

* İlk Müslüman Türk Hakanı Abdülkerim Saltuk Buğra Han’ın, Yusuf Has Hacib’in, Kaşgarlı Mahmut’un memleketi.

* Tarihin bir döneminde böyle bir vahşetin yaşanmadığı memleket: Doğu Türkistan

* Böyle bir vahşet daha önce görülmemiş diyoruz ama aslında orada neler yaşandığını bilmiyoruz. Çünkü dış dünya ile tüm bağlantıları kesilmiş durumda.

* İsimleri tıpkı bizimki gibi Ali, Ayşe… Kadim vatanımız Doğu Türkistan’da yaşıyorlar. Daha doğrusu yaşamaya çalışıyorlar. 18. Yüzyıldan bu yanı milyonlarcası çeşitli işkencelerle şehit edildi.

* Haritaya baktığımızda Anadolu’yu andıran bu topraklarda insanlar 7/24 gözetim altında. Yaşadıkları coğrafyanın bütün cadde, sokak, kapalı alanları yüz tanıma kameraları ile donatılmış durumda. İnsanların tüm hareketleri izlenmektedir. Cep telefonlarına ve bilgisayarlara zorunlu olarak izleme programları yüklenmiş. Herkesin DNA örnekleri, parmak izleri alınıp arşivlenmektedir.

* Kim nereye gidiyor, kim, kim ile görüşüyor, kim aynı yerden kaç kez geçti… Her şey kayıt altına alınıyor. Polis her yerde, her noktada sorguluyor, tutukluyor. Polisin öldürme yetkisi var. Öldürülenler ve tutuklananlar ile ilgili soru sormak yasak. Şehit edilenlerin cenazesinde ağlamak yasak.

* Kimin kimle evleneceği, kadınların kaç çocuk yapacağı, Kimin ne giyeceği, nasıl inanılacağı devlet tarafından belirlenmektedir.

* Hiçbir gerekçe gösterilmeden insanlar şehit ediliyor, kamplara alınıyor, akla gelmeyen işkenceler uygulanıyor. Ailede yetişkin erkekler öldürülünce ya da kampa alınınca o eve rejimin erkekleri yerleştiriliyor.

* Uygur…. İşkence… Göz yaşı…


Yazan: Eşref BOLUKÇU

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Akademik Benlik Kavramı Ölçeği Değerlendirme Ölçeği

Sınav Kaygısı Ölçeği Değerlendirme Programı

Who is Eşref Bolukçu